Den osynliga bron

denosynligabron_orringer


”Längre fram skulle han berätta för henne att deras kärlekshistoria började på Kungliga Operan i Budapest kvällen innan han reste till Paris. Året var 1937, månaden september och vädret ovanligt kallt för årstiden.”   (första raderna i boken)

  Andras Levi är en ung man som reser från Budapest till Paris för att studera arkitektur. I Paris möter han Klara som är lärare på en balettskola och de blir förälskade i varandra. Klara är äldre en Andras, änka och bär på en mörk hemlighet.

   Jag var tvungen att lägga boken på is ett tag vilket jag skrivit om här. Frånsett det så är det här en bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Jag vill veta hur det kommer att gå för Andras och Klara. Vad är det för hemlighet som Klara bär på? Kommer deras kärlek att hålla? Kommer de att överleva kriget? Ja frågorna är många och det kommer nya allt eftersom jag läser boken, för det är en händelserik roman som griper tag i mig. Beskrivningen av andra världskriget, judehatet och kampen för överlevnad får mig att tårögd läsa vidare. Jag tycker om språket, detaljerna; det känns som att jag befinner mig i 30- och 40-talets Paris och Budapest.

Är det här en blivande klassiker? Ja det känns så. Jag tänker på Tolstojs Anna Karenina när jag läser Julie Orringers debutbok. Den osynliga bron är i samma klass.

Titel : Den osynliga bron; Författare : Julie Orringer

Kategori : Skönlitteratur, roman; Förlag : Bokförlaget Forum

Utgiven : 2012; Sidantal : 654

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.