Eld av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren

Eld Ljudbok

Förlag: Raben & Sjögren;  Utgiven: 2012;   Kategori: Fantasy, ungdomsbok; 

Serie: Engelsfors-trilogin 2;  Uppläsare: Julia Dufvenius;   Lyssnartid: ca 20 timmar

Den heta sommaren lider mot sitt slut, andra året i gymnasiet väntar. Anna-Karin, Ida, Linnea, Minoo och Vanessa inser snart att demonerna inte är deras största hot – andra krafter verkar och hotar att ta över i Engelsfors.

Jag gillade den första boken, Cirkeln. Äntligen en bra bok om tjejer, relationen till föräldrar och omgivningen och gymnasietiden med allt som det kan innebära. Vem har inte minnen från skoltiden?  Jag hade höga förväntningar på uppföljaren. Skulle den hålla måttet? Cirkeln var spännande från första meningen, medan Eld var lite seg inledningsvis – funderade ett tag på om jag skulle fortsätta att lyssna på den. Som tur var gjorde jag det. För när det vände blev den bara bättre och bättre.

I uppföljaren utvecklas tjejerna ännu mer. Som läsare kan jag identifiera mig med flera av dem eftersom de är så mångfacetterat porträtterade. De har både goda och mindre trevliga sidor. Det är också intressant att författarna tar upp och laborerar med lyckotemat. Man kan ana en kritik mot sekter av olika slag och tankegångar som att bara man är positiv så ordnar sig allt.

Fantasy är inte min favoritgenre men en anledning till att jag fastnade för Cirkeln och Eld är spännvidden i tematiken: fantasy, spänning, skräck, relationer, kärlek med mera. Magin är bara en liten del av bokens tematik och utan den så skulle det kanske inte bli lika bra. Jag ser fram mot att få läsa den tredje boken, Nyckeln.

Jag har lyssnat på flera ljudböcker där Julia Dufvenius har varit uppläsare och jag gillar hennes röst. Hon läser varierat och hennes röst passar till den här boken.

Många har skrivit om boken däribland Bokföring enligt Monika, Boktanken, Eli  och  Lingonhjärta.

5 reaktioner på ”Eld av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren

  1. Jag tyckte det var väldigt många personer i Cirkeln och lyckades aldrig hålla reda på vem som var vem. Kändes som om de av okänd anledning ville ha med en uppsjö av olika tjejer med olika personligheter (man kan skildra olikheter med färre involverade också). Jag var hela tiden tvungen att bläddra tillbaka för att komma på vem som var vem, hade inte funkat som ljudbok för mig. Men jag älskar ju fantasy och såg med spänning fram emot Eld. Färre personer och bättre handling tycker jag och jag ser nu också fram emot del tre.

    • Håller med om att det var väldigt många personer i Cirkeln, och visst kan man skildra olikheter med färre karaktärer. Samtidigt gillade jag att det handlade om flera olika tjejer, blev lite variation mot mitt tidigare läsande där det oftast handlat om enstaka huvudkaraktärer. Jag läste den fysiska boken Cirkeln,hade nog inte funkat lika bra att lyssna på den. Men jag tyckte att det gick bra att lyssna på Eld. Det ska bli spännande att se hur allt knyts ihop och avslutas i Nyckeln.

  2. Dessutom tycker jag att det är väldigt roligt att den utspelar sig i svensk bruksmiljö. Bra mycket roligare än om den utspelat sig i en storstad. Den social kontrollen tillför ytterligare en aspekt som jag gillar och gör dynamiken trovärdig.

    • Ja jag gillar också att den utspelar sig i svensk bruksmiljö. Tror att det hade blivit en annorlunda story om den utspelats i en storstad. Ja det är onekligen intressant med den sociala kontrollen.

  3. Pingback: Top Ten Tuesday: Tio bra böcker i serier | bokdamenblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.