Av kött och blod av Henrik Johansson

Avköttochblod_johansson

Kategori : Roman; Förlag : Federativs förlag; Utgiven : 2013; Sidor : 290; rec.ex.(Stort tack Federativs förlag!)

På en rostfri arbetsbänk i ett restaurangkök i östra Malmö låg en golem: en stum, stark och själlös varelse skapad av människohand, byggd av kött. Köttmonstret väntade. En av restaurangens anställda skulle mördas. Tempi Moderni går med vinst, men det räcker inte. Ledningen vill ha mer. Tempot höjs och inte en krona spenderas i onödan. Med kniven mot strupen blir personalens motstånd hårdare och hårdare. Till slut finns det ingen väg tillbaka. 

Av kött och blod beskrivs på omslaget, som en blandning av arbetarroman och deckare, vilket jag inte tycker stämmer riktigt med innehållet. Det utlovade mordet och utredningen kring detta äger inte rum förrän ganska långt in i boken. Det är övervägande en arbetarroman och en intressant debut av Henrik Johansson.

Boken tar upp konflikter mellan arbetsgivare och anställda. Konflikter som eskalerar och urartar. Egoism och vinstintressen styr. Av kött och blod riktar kritik mot vår tid och det system som möjliggör besparingar, indragningar och otrygga anställningar såsom timvikariat. Där människors värde bestäms utifrån prestation och kostnader.

Jag fångades av boken från första stund. Den är lättläst och spännande. Det är många intressanta karaktärer och jag ville veta hur det skulle gå för dem.  

Av kött och blod är en realistisk skildring som sticker ut och det ganska rejält.

Boken finns på Adlibris och Bokus

 

En reaktion på ”Av kött och blod av Henrik Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.