Fjärde riket av Maria Nygren

Fjärde riket

Handling

Blenda är nyinflyttad och börjar i en ny högstadieklass. Hon har svårt att få vänner och drömmer om att stå i centrum och bestämma. Skolans drottning Hedvig  bestämmer över alla, inklusive lärarna. Tillsammans med klasskompisarna LSD och Penny studerar Blenda Hitlers väg till makten och hon får plötsligt en idé. Tänk om hon skulle kunna störta Hedvig med hjälp av Hitlers metoder och retorik.

Min kommentar

Jag hade läst om Fjärde riket på olika bokloggar och var nyfiken på den och jag blev inte besviken. Den var både spännande och obehaglig. Det är ett tag sen jag gick i högstadiet men jag kan minnas en hel del från skoltiden och även från andra gruppsammanhang. Och en del saker poppade upp när jag läste boken som handlar om grupptryck, utanförskap och makthierarkier. I början när jag läste boken så tyckte jag synd om Blenda men så vände det och jag började tycka synd om Hedvig och det växlade lite fram och tillbaka. Jag tycker att flera av karaktärerna kändes väldigt levande och bra tecknade. Det är förstås överdrivet och tillskruvat på vissa ställen, lärarna och den övriga vuxenvärlden skildras ibland som mer eller mindre osmarta och inte särskilt handlingskraftiga. Jag minns att jag tyckte att vuxenvärlden inte tog sitt ansvar alla gånger när jag gick i högstadiet men om det är så nu det vet jag inte. Jag hoppas innerligt att det inte är så.

Det här var den första boken som jag har läst av Maria Nygren som är en intressant bekantskap. Tidigare har hon skrivit ungdomsromanen ”100 meter lycka” som kom 2012. Jag tycker att författaren är en väldigt bra berättare och det märks att hon har erfarenhet av att skriva filmmanus. Det finns mycket att diskutera i Fjärde riket som är välskriven och en riktig bladvändare och jag rekommenderar den till såväl ungdomar som vuxna.

Det är många som har skrivit om boken däribland Annas bokblogg, Kattugglan, Lyrans Noblesser, Malins bokblogg och Sagan om sagorna

Boken finns på Adlibris och Bokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.