Livbåten av Charlotte Rogan

LivbåtenHandling

1914 förliser oceanångaren Empress Alexandra och efter att ha lämnat övriga passagerare att drunkna befinner sig Grace och 38 andra personer i en livbåt mitt ute på Atlanten. Grace och medpassagerarna vet inte när de kan tänkas bli räddade. Livbåten är inte byggd för alla de människor som är ombord och några måste offras för att andra ska överleva. Men hur väljer man vem som ska dö och vem som ska leva? Och vem gör det valet?

Min kommentar

Jag lyssnade på Livbåten och drogs in i den suggestiva berättelsen från första raden. Den psykologiska skildringen sög liksom tag i mig och det kändes nästan som att jag var ombord på livbåten. Jag gillar vatten men har en väldig respekt för det och det är en otäck historia som grep tag i mig. Det spelades musik och hördes vattenliknande ljud mellan kapitlen och jag var inte så förtjust i det i början, men jag vande mig vid det och efter ett tag tyckte jag att det förhöjde stämningen i boken.

Jag tyckte att det var intressant att läsa en bok där det moraliska dilemmat nästan är huvudperson. Gruppdynamik, livsfrågor och filosofi, allt i en salig blandning. Det är underhållande, intressant och tankeväckande. Och jag gillade att boken är öppen för tolkning. Karaktären Grace var lite svår att få grepp om och mystisk vilket även gäller andra karaktärer och händelser. Berättade Grace sanningen?

Uppläsaren Martina Nilsdotter var en ny bekantskap och ibland kan det ta lite tid innan jag vänjer mig vid en ny röst och sättet att läsa. I början tyckte jag att hon läste lite för fort men jag vande mig och jag tyckte att hon läste helt ok.

Charlotte Rogan var 50+ när hon debuterade med Livbåten vilket jag tycker är ganska häftigt. Och det visar ju också att det aldrig är försent. Jag har läst någonstans att Rogan skriver på en ny bok, hoppas att det stämmer. Jag vill gärna läsa fler böcker av författaren.

Livbåten är en bladvändare och inte någon bok som man glömmer efter man läst sista raden. Rekommenderas!

Livbåten får betyget 4.

Andra som har skrivit om boken är bland annat Beas bokhylla, Den läsande kaninen, Kulturbloggen, Malins bokblogg, Sannas bokhylla

Boken finns på Adlibris och Bokus

3 reaktioner på ”Livbåten av Charlotte Rogan

  1. Pingback: Livbåten av Charlotte Rogan – bokcirkeltips | Bokhuset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.