22/11 1963 av Stephen King

22/11 1963

När jag bestämde mig för att återvända till Stephen King så var det med blandade känslor, en stor portion nostalgi och förväntningar som jag tog mig an 22/11 1963. Stephen King var lite av en husgud när jag var yngre och jag läste ca 35-40 böcker. 

22/11 1963 handlar om Jake som får ett lite annorlunda uppdrag av sin vän Al som har hittat en port till det förflutna på sin servering. Om man kliver ut på andra sidan är det den nionde september 1958. Al har gjort tidsresor bland annat för att se om han skulle kunna förhindra mordet på John F Kennedy. Men nu är Al är döende och han vill att Jake ska bege sig till 1958 och leva där till 1963 och sen vara på plats i Dallas och sätta stopp för Lee Oswald. 

Vad tyckte jag då om boken? Stephen King skriver om tidsresorna så att det blir den mest naturliga saken i världen och jag tyckte att det var intressant att följa Jake. Men 22/11 1963 handlar om mycket mer än tidsresor och vad det kan kan leda till om man försöker att ändra framtiden. Kärlek, sjukdom och vänskap ja det är några av de andra ingredienserna. Boken ger på många sätt en inblick i den amerikanska historien. Jag har inte upplevt 50-talet och det var intressant att läsa om tiden, inte minst för att det finns gott om referenser till bilar, musiken och andra tidstypiska inslag.

Jag tyckte att boken i det stora hela är intressant men berättelsen om de fem åren i det förflutna är lite utdragen och långt. Berättelsen om Lee Oswald, som förmodas ha mördat Kennedy, är övervägande intressant även om den tappar lite i farten ibland. Kärlekshistorien mellan Jake och själsfränden Sadie, som flytt från sin man tycker jag är väldigt intressant och stark och de 300 sista sidorna sträckläste jag för att de var så otroligt spännande och bra! Blev det ett bra slut? Jag hade nog väntat mig ett annat men jag tyckte om det slut som blev. Att återvända till Stephen King hade verkligen sina sidor. Jag fick kämpa med/mot en salig blandning av nostalgi, minnen och förväntningar när jag läste King. Både King och jag har förändrats sen jag läste böcker som Carrie, Pestens tid, Det, Cujo, Jurtjyrkogården och det är ju ganska naturligt egentligen. I det stora hela så är jag väldigt glad över att jag återvände till Stephen King och 22/11 1963 gav mersmak.

Jag har valt att låta bli att sätta betyg på 22/11 1963 eftersom jag inte har kunnat bestämma mig för en passande siffra.

Andra som har bloggat om boken är bland annat Bokföring enligt Monika, Det mörka tornet, Skrivande

Boken finns på Adlibris och Bokus och på bibliotek.

10 reaktioner på ”22/11 1963 av Stephen King

  1. Pingback: 11.22.63 av Stephen King | Lottens Bokblogg

  2. Pingback: 11.22.63 av Stephen King - C.R.M. Nilsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.