Medan mörkret faller av Anna Lihammer

bild-1 (2)Jag har alltid varit intresserad av historia och gillat deckare och Medan mörkret faller är en historisk deckare som sticker ut i bokfloden. Det är arkeologen Anna Lihammers debutroman.

Det är 30-tal och miljön Uppsala och Stockholm. Nazisterna har tagit makten i Tyskland och i Sverige fattas beslut om sterilisering av ”sinnesslöa”. En högt uppsatt akademiker hittas mördad i Anatomiska institutionens källare i Uppsala. Kommissarie Carl Hell tar sig an mordutredningen tillsammans med polissystern Maria Gustavsson.

Medan mörkret faller riktar ljuset mot en väldigt mörk del av vår historia  – rasbiologi, sterilisering av ”sinnesslöa”, vetenskapens mätande, insamlande och katalogiserande. Det är skrämmande och ofattbart, och vad som nästan är ännu värre är att det fortfarande finns omänskliga tendenser av olika slag i samhället.

Jag har tidigare läst faktaböcker om den här tiden och jag tycker att det är ett lyckat grepp att spegla den, klimatet och miljöerna i en deckare. Medan mörkret faller är välskriven och intrigen spännande i det stora hela. Mordskildringen är riktigt ruggig och en smakbit finns här. Som tur är så är det inte fullt så otäckt hela tiden men ändå spännande och intressant. Karaktärerna Carl Hell och framför allt Maria Gustavsson, är ett intressant deckarpar och jag ser fram mot att se hur de utvecklas i den planerade uppföljaren.

Andra som har bloggat om Medan mörkret faller: Cattis bokbloggHolavedsbrudar, Sladdertackans bokblogg

Boken finns på Adlibris och Bokus och på bibliotek

 

3 reaktioner på ”Medan mörkret faller av Anna Lihammer

  1. Är väldigt nyfiken på den här boken. Intressant ämne, läst en del facklitteratur om det. Hoppas den kommer i pocket, annars får det bli biblioteket.

  2. Pingback: Medan mörkret faller av Anna Lihammer | Lottens Bokblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.