En smakebit på søndag: Barkhes döttrar

Ljuvligt med ledig dag efter att ha jobbat sex dagar på raken. Igår var det en ganska vanlig lördag och nästintill besöksrekord på biblioteket! Som alltid blir jag varm och glad av att se människor i olika åldrar samlas och mötas på biblioteket. Det är ett underbart jobb och inte helt fel att vara omgiven av böcker hela dagarna.;)

Den hektiska veckan har gjort att jag inte har hunnit läsa så mycket men jag har i alla fall läst ut förra söndagens smakbit, Vassa föremål, och börjat på Barkhes döttrar av Bodil Mårtensson som jag bjuder på en smakbit från idag. Det här är den första boken i en trilogi om länsman Frans Barkhe och hans liv i 1600-talets Skåne. Det är den första bok som jag läser av författaren som också har skrivit kriminalromaner. Jag har nyligen börjat lyssna på Barkhes döttrar som beskrivs som en historisk spänningsroman och vet inte riktigt vad jag tycker om den ännu. Smakbiten kommer från början av boken.

barkhes-dottrar_mårtensson

Hur Hanna lyckades ta sig fram till porten hade hon i efterhand knappas en aning om. Men plötsligt var hon vid den tunga trädörren, kände doften av tjärat virke och fumlade efter handtaget. Där! Hon fattade tag om den bastande gjutjärnstrycken och uppbådade alla resterande krafter.

Väl inne tryckte hon ryggen mot väggen och kippade efter andan. Hon strök kapuschongen från huvudet och trasslade in sina stelfrusna fingrar i de blonda, men ack så klistrigt våta lockarna.

Hur länge hon stod där och flämtade visste hon inte heller med säkerhet. Men till slut började känseln återvända till fingrar och tår och det blev lite lättare att höra tankarna i sitt eget huvud. Hon hade ett uppdrag och måste ovillkorligen vidare.

 

Fler smakbitar hittar du inne hos Mari och bokbloggen Flukten fra virkeligheten

Annonser

34 thoughts on “En smakebit på søndag: Barkhes döttrar

  1. Det er nydelig å jobbe på biblioteket. Jeg er helt enig med deg 🙂 Min kollega kaller det å jobbe midt i godteskålen, med henvisning til alle de bøkene vi til stadighet tar med oss hjem 🙂 Ønsker deg en fin dag!

    • Det är verkligen ett härligt jobb. 🙂 Blodbokens tid är jag nyfiken på. Jag tycker att denna är ganska bra så här i början, men det återstår att se hur resten är.

    • Intressant att höra. Jag tycker att den är ganska bra så här i början. Än så länge har det inte varit så många obehagliga scener men då vet jag vad jag har att vänta. 😉 Trist att den andra boken inte höll måttet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s