Tematrio: Faktion

Veckans tematrio inne hos Lyrans Noblesser handlar om faktion:

Det känns alltid lite trixigt att läsa romaner om verkliga personer; hur mycket är ”sant”, vad är fiktion? Senaste veckan har jag läst Blonde, som fått inspirera till veckans tema. Berätta om tre texter som blandar verkliga personer/händelser och fiktion! Blonde har jag inte läst, men den låter intressant. Här kommer min trio:

1. En mörderska bland oss av Hannah Kent. Den utspelas på 1800-talet på Island och handlar om pigan Agnes Magnúsdóttir dödsdömd för ett dubbelmord. Författaren var utbytesstudent på Island och fick idén till boken när hon hörde talas om pigan Agnes Magnúsdóttirs öde. En mycket välskriven debutroman som dessutom är oerhört spännande och intressant,

2. Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad handlar om Amar som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj och en stark dominerande pappa. En bok som tar upp hederskultur från en mans synvinkel och den bygger på författarens egna erfarenhet av att bli bortgift mot sin vilja vid arton års ålder.

3. Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh skildrar Shirins uppväxt i Iran under revolutionen och det kändes som att den kan vara en mix av fiktion och verkliga händelser/personer vilket den sägs vara. Zinat Pirzadeh har själv fyllt från Iran till Sverige.

Annonser

8 thoughts on “Tematrio: Faktion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.