En smakebit på søndag: De osynliga

Det är skönt med söndag efter att ha jobbat sex dagar på raken. Ingen rast och ro dock, mycket ska fixas och så lär det bli en del shopping. Det går lite upp och ner med läsningen och bloggningen, tiden och orken räcker inte helt till, men lite läsning blir det mellan varven. Min smakbit kommer från De osynliga av den norska författaren Roy Jacobsen som jag tänker börja på inom de kommande dagarna. Den är på lite över 200 sidor och det känns ganska lagom just nu, tjockare böcker som ligger på vänt i den dignande läshögen får vänta ett tag till. Mer information om boken finns här. Smakbiten kommer från de första raderna.

de-osynliga

En vindstilla dag i juli stiger röken rakt upp. Prästen Johannes Malmberget blir rodd ut till ön och emottagen av fiskarbonden Hans Barrøy, öns rättmätige ägare och överhuvudet i dess enda familj. Han står vid båtlänningen som hans förfäder har lagt upp av strandstenar och betraktar snipan som är på väg in, de svällande ryggtavlorna på de båda roddarna och bakom deras svarta kepsar prästens leende och nyrakade ansikte. När de har kommit tillräckligt nära ropar han:

– Jaså, de kommer finfólk.

Prästen reser sig i båten och låter blicken svepa över stranden och ängarna som sträcker sig upp mot husen i den lilla trädgårdsungen, lyssnar till måsskriken och till havstrutarna som från varenda bergklack bortåt ön säger koak-koak som andra ankor, tärnorna och vadarfåglarna som borrar näbben i de snövita stränderna under det hårda solskenet.

Men när han kliver ur snipan och vacklar ett par seg upp på vågbrytaren får han syn på något han aldrig har sett tidigare …

Fler smakbitar hittar du inne hos Mari och Flukten fra virkeligheten.

Ha en trevlig söndag!

36 reaktioner på ”En smakebit på søndag: De osynliga

  1. Denne har jeg hatt liggende her siden den kom ut, men jeg har ikke fått lest den. Jeg har hørt både gode og dårlige ord om den, men jeg kommer bare ikke i gang 🙂 Ønsker deg en fin søndag!

  2. Denne var blant de nominerte til bokbloggerprisen i Norge i fjor 🙂 Noen bloggere elsket boken, andre følte den var veldig kjedelig. Selv forsvant jeg inn i hverdagslivet på den lille øya hver gang jeg satte meg ned med boken. Det er veldig hverdagslig alt som skjer i romanen, men for min del følte jeg det var interessant med et innblikk inn i hverdagshistorien til de som levde «den gang da».

    Romanen fikk meg til å tenke på disse «24 timer med»(eller mer) programmene til NRK i Norge.

    • Roligt att den var bland de som blev nominerad till bokbloggpriset i Norge. 🙂 Jag har precis börjat läsa den och jag vet inte riktigt vad jag tycker ännu men jag hoppas att jag ska tycka om den. Det kan många gånger vara väldigt intressant med vardagshistorier 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.