Kvinnoalfabetet – bokstaven F

kvinnoalfabetet bokstaven F enligt ODet är fredag och dags för svaren på bokstaven F i enligt O:s utmaning.

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på F?

Lyndsay Faye har kommit att bli en av mina favoritförfattare och detta efter att jag har läst New Yorks gudar och Tiga är guld. Som handlar om New Yorks första poliskår, de s.k. kopparbrickorna och den motvilliga polisen Timothy Wilde. I december kommer The Fatal Flame som är den avslutande delen i serien.

2. Lyft fram ett kulturellt verk på F. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum och gärna en kvinna som skapat verket.

Här kommer jag att tänka på boken Frankenstein av Mary Wollstonecraft Shelley som har filmatiserats. Jag har sett filmatiseringen och för cirkus 15 år sen läste jag boken och det är en riktigt bra klassiker som jag kan tänka mig att läsa om.

3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på F vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Sarah Dawn Finer hade jag funderingar på att ta med på bokstaven D men så kom jag på att det går ju bra även här. Jag tycker mycket om Sarah Dawn Finers fantastiska röst. I höst är hon aktuell i musikalen Cabaret på Stockholms stadsteater och den är jag väldigt sugen på att se.

4. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på F som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Ordet ”beundrar” är lite svårt. Jag väljer att lyfta fram skådisen och komikern Dawn French som nästan alltid lyckas få mig att skratta. Och det är inte någon liten grej då det där med humor är svårt och jag kan vara lite svårflörtad ibland.

14 reaktioner på ”Kvinnoalfabetet – bokstaven F

  1. Var faktiskt tvungen att kolla upp Dawn French, fick inga bilder alls av hennes namn. Det visar sig att jag sett en del med henne, men hon har inte haft några större roller i något av det. Ska tänka på det nästa gång jag ser hennes namn 🙂

  2. Frankenstein var ett bra val! Jag var tvungen att googla Dawn French och fick veta att hon mfl ligger bakom serien ”Helt hysteriskt” som faktiskt är en favorit hos mig 🙂 Då fick jag lära mig något nytt, kul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.