Elva dagar i Berlin av Håkan Nesser

elva dagar i berlinVarför det dröjt så länge innan jag läst en bok av Håkan Nesser är för mig lite av ett mysterium, men det kan ju bero på att det finns så många författare en vill läsa och att tiden är kort. Men nu i sommar har jag alla fall lyssnat på Elva dagar i Berlin. En bok som jag hört mycket om och blivit väldigt nyfiken på.

Den handlar om Arne Murberg som jag tror är någonstans runt trettio+. Arne får i uppgift av sin pappa på dennes dödsbädd att söka upp sin mamma. Detta innebär en resa till Berlin och efter en snabbkurs i tyska tar Arne det för honom stora steget och lämnar hemstaden K.

Jag tyckte om Elva dagar i Berlin även om den kändes smått crazy ibland (på ett positivt sätt!). Jag gillade de mer eller mindre udda karaktärerna. Arne (som på sätt och vis påminner lite om Forrest Gump) Den galna professorn. Mystikern Anatolis Litvinas. Beate med flera.

Det finns en del övernaturliga i Elva dagar i Berlin  eller kanske en ska säga mystiska inslag, och det är inte alltid det går hem hos mig. Här kändes det ok kanske för att hela berättelsen är annorlunda. Ibland tyckte jag att storyn drar iväg lite väl och det är många trådar. Men jag tyckte ändå om den i det stora hela.

Efter att jag börjat lyssna insåg jag att det är den tredje delen i vad som kallas för storstadstrilogin som inleds med Maskarna på Carmine Street (2009) och Himmel över London (2011). Det hade ju varit trevligt att läsa dem innan, men det känns som att det ska gå bra att läsa eller lyssna på dem i efterhand.

Det är författaren som läser ljudboken och jag tyckte mycket om uppläsningen. Jag gillar rösten, sättet som Nesser läser på, och det är nog så viktigt när en lyssnar och det kändes redan då som att jag fått en till favorituppläsare. Kanske lite tidigt att utnämna en uppläsare till favorit efter bara en bok, men det kändes rätt.

Jag gillade Elva dagar i Berlin av flera skäl. Dels för att den är så härligt annorlunda, smått crazy, och det finns en värme i berättelsen som tilltalade mig. Och så för de härligt udda karaktärerna, och inte minst för att det är en väldigt bra uppläsning som lyfter boken ytterligare.

Elva dagar i Berlin gav mersmak och jag kommer definitivt att läsa (eller lyssna) på fler böcker av Håkan Nesser.

Betyg -4 av 5.

9 reaktioner på ”Elva dagar i Berlin av Håkan Nesser

 1. Jag gillade verkligen Barins-trilogin som jag lyssnade på i våras. Började med Elva dagar… men det tog stopp efter ett tag. Men om det finns ett lite övernaturligt stråk i den kanske jag ska fortsätta.

  • Sådär kan det bli ibland. Ja Elva dagar i Berlin har lite mystiska eller övernaturliga stråk ihop med allt annat. Det kan ju vara värt att fortsätta och se vad du tycker…. Barins-trilogin har jag skrivit upp på läslistan, blev lite sugen på den efter ditt tips så den ska jag nog lyssna på framöver…

   Jag planerar också att lyssna på Eugen Kallmans ögon. Tror jag får ta och varva lite med Nesser böcker framöver. Kanske typ en i månaden, vill inte att det ska bli för ofta då tröttnar jag kanske…

   • Sant. Elva dagar i Berlin blev den fjärde ljudboken på rad av/med Nesser. Kan helt enkelt ha blivit för mycket av det goda. Den ligger dock kvar i bokhyllan på Storytel så någon gång under hösten blir den nog lyssnad på.

 2. Min favoritserie är den om kommissarie Barbarotti på fem böcker som börjar med boken Människa utan hund. Jag tyckte även om storstadstrilogin (som är helt fristående böcker) men inte lika mycket. Just nu lyssnar jag på hans senaste bok men tyvärr är det inte han själv som läser den. Jag håller med om att han gör det oerhört bra!

  • Kul att du också gillar Nessers uppläsningar! Barbarotti serien ör jag nyfiken på. Får nog ta och lyssna på någon bok i den serien. Senaste boken har jag tänkt lyssna på snart. Anna Maria Käll läser väl den och Tomas Bolme? Lite synd att Nesser inte läser; är inte så förtjust i Bolmes uppläsningar men Anna Maria Käll gillar jag mycket. Hade varit fint om Käll och Nesser läst den tillsammans.

 3. Håkan Nesser är en av mina favoriter 🙂 Jag håller med Cissi här ovanför, serien om Barbarotti är riktigt bra, men jag fullkomligt älskade Himmel över London 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.