Söndagens smakbit: Täcknamn: Hilde

Det är söndag och som vanligt kan en dela med sig av en smakbit ur boken som läses. Det är Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna.

Efter Nessers Rein blev jag sugen på att lyssna på Täcknamn: Hilde av Kjell Ola Dahl. Den utspelar sig 1967, Oslo, med tillbakablickar mot krigets 1942. Det är en bok som jag hört gott om, första jag läser av författaren, intressant och spännande så här långt. Smakbiten kommer från där jag befinner mig i skrivande stund; nästan 3 timmar in i ljudboken. Med reservation för eventuella skrivfel då jag inte har tillgång till texten.

Ester rör sig långsamt längs stigen. Bakerst är en ström av människor som lunkar mot en byggnad som utgör mittpunkten av området. De rår sig själva här. De flesta har uppgifter inom gemenskapen och det kommer hela tiden nya flyktingar över gränsen. Hon väntar tills hon är säker på att alla har gått in i matsalen. Då går hon till dörren, fortsätter in och stannar på plattformen på insidan för att blicka ut över församlingen. Det står köttsoppa på menyn. Kvinnor i vita förkläden öser upp från stora grytor. Längs långborden sitter flyktingarna tätt, rad ut och rad in med män och kvinnor som äter.

Där hon står kan hon ses av alla i salen. Hon har ställt sig där med flit för att sticka ut i mängden och låter blicken vandra från bort till bord och upptäcker till slut att han redan ser på henne. Han sitter nästan längst bort mot väggen. Han har hejdat sig med skeden i luften ovanför soppskålen. När hon får ögonkontakt lägger han ned skeden. Hon gör tecken och går ut. Hon går en bit bort från byggnaden mot det stora almträdet som hon tyckte om att sitta vid när hon själv befann sig här. Hon tar av sig ena handsken och känner på barken, tittar upp på virrvarret av svarta grenar, tjocka linjer som blir allt tunnare och nästan liknar spindelnät högst upp i toppen. Hon är nervös men känner att kroppen kommer till ro här under trädet. Hon vänder sig inte om förrän hon hör hans steg i gruset.

Trevlig söndag!

22 reaktioner på ”Söndagens smakbit: Täcknamn: Hilde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.