Omläsning, nyläsning – Lucy Barton

Brukar ni läsa om böcker? Jag gjorde det en hel del när jag var yngre – böcker som jag älskade och inte kunde få nog av. Men så ebbade det sakteligen ut och det hände bara någon enstaka gång. Kanske för att jag blev ”äldre” och upptäckte så mycket böcker som jag ville läsa. Sen jag började blogga (2013) har jag gjort en del omläsningar, inte jättemånga men några böcker har jag av olika anledningar läst om och/eller lyssnat på istället för att läsa. Jag börjar mer och mer tycka att det är en intressant upplevelse att läsa om (eller t.ex. lyssna på en bok som jag läst).

Jag har märkt att en omläsning kan bli både en om- och nyläsning och så blev det med Mitt namn är Lucy Barton som jag läst och senare lyssnade på, på engelska. Jag tyckte mycket om den när jag läste den på svenska, men jag hade läst Olive Kitteridge relativt nyligen och med den färsk i minnet så var den lite min favorit och det påverkade förstås läsningen av Mitt namn är Lucy. När jag senare lyssnade på My name is Lucy Barton så blev det en mycket starkare upplevelse än när jag läste den på svenska. Det beror förmodligen på många olika saker som att det var vid ett annat tillfälle – läsning handlar ju många gånger om tid, plats och dagsform liksom vad en läst innan. Och det är något visst att läsa på originalspråk. Elizabeth Strout skriver otroligt bra och att lyssna på boken var speciellt och det berodde mycket på uppläsningen. Suveränt läst av Kimberly Farr.

Så det blir en uppgradering av betyget för den boken. Mitt namn är Lucy Barton har jag tidigare gett betyget 3,5/5. My name is Lucy Barton får betyget 5. Jag tyckte också jättemycket om Vad som helst är möjligt. Det är också en bok som stannat kvar och som dyker upp i mina tankar och den får också toppbetyg. Det här är böcker som jag kan tänka mig att läsa om och jag kommer nog att lyssna på Vad som helst är möjligt på engelska någon gång. Kimberly Farr läser även Anything is possible.

10 reaktioner på ”Omläsning, nyläsning – Lucy Barton

  1. Spännande med omläsning (eller lyssning) när det inte har gått så lång tid mellan läsningarna. För min del har det nog gått längre tid innan jag läst om en bok (då räknar jag inte alla omläsningar av favoritböckerna när jag var barn eller alla gånger jag läst Harry Potter som vuxen!) och det är inte ofta jag har gjort det heller. Jag kan vara lite rädd för att läsa om absoluta favoriter, tänk om jag inte tycker om favoritboken längre…

    • Ja det är en intressant upplevelse. Jag har nog inte läst om någon jättefavorit men jag kan känna lite oro inför att läsa om eller lyssna på böcker som jag läst tidigare. Hittills har det gått bra, vet inte om det handlar om rätt tidpunkt eller om tur…Tänker på Stephen King när jag läser din kommentar. Jag slukade och gillade hans böcker jättemycket när jag var yngre. Och för några år sen återvände jag till författaren. Har inte vågat läsa om någon av dem som var mina ungdomsfavoriter lite av samma anledning som du nämner, utan läst sånt som kommit ut senaste åren….

  2. Håller med, det är alltid en risk att läsa om böcker man verkligen har gillat! Läser väldigt sällan om, mer beroende på att det finns så många fler böcker jag vill läsa. ”Resa till mörkrets hjärta” som jag läste som 20-åring, var länge en favorit men gjorde inte alls samma intryck vid en omläsning för några år sen…

  3. Pingback: Mitt namn är Lucy Barton av Elizabeth Strout | Bokdamen - läser och lyssnar

  4. Pingback: Oh William av Elizabeth Strout | Bokdamen - böcker, ljudböcker och lite annat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.