Söndagens smakbit: Pappaklausulen

Tredje advent och som vanligt på söndagar kan en dela med sig av en smakbit ur boken som läses. Det är Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna denna vecka.

Den här helgen har varit lugn med läsning, avkoppling, tv-serier efter en intensiv vecka på jobbet och privat. Det har ändå blivit en hel del läst under veckan och det tackar jag till stor del ljudböckerna för. En bok som jag lyssnar på är Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri som jag hade tänkt läsa när den kom, men det kom andra böcker emellan. Men nu så. Jag har nästan lyssnat klart på den och jag kan säga så mycket som att jag gillar vilket kanske inte är helt förvånande, då jag brukar tycka om Khemiris sätt att skriva, leken med språket.

Allt återupprepas. Förutom att pappans tålamod är slut. Han hotar med indraget lördagsgodis. Han säger att han ska kasta alla fyraåringens älsklingsleksaker. Äntligen tystnar fyraåringen. Pappan sätter sig på stolen, tar fram telefonen, läser samma artiklar som han redan har läst. Ettåringen verkar somna in. Fyraåringen också. Pappan smyger tillbaka till sängen. Han ligger ner i tre minuter innan ettåringen börjar skrika. Fyraåringen vaknar. I gryningen är alla bleka och rödögda utom mamman som kommer ut ur duschen sminkad och frågar om inte hon ska lämna idag. Nej, det är lugnt säger pappan, jag fixar det. När mamman kommer hem från jobbet sover barnen och lägenheten badar i ett fantastiskt lugn. Har allt gått bra, säger hon. Absolut, säger han. Han berättar inte att ettåringen satt i badet när pappan skulle stänga av det kokande potatisvattnet i köket och att fyraåringen lyckades låsa in sig och lillebrorsan i badrummet. Pappan stod på utsidan. Han hörde vattnet rinna i badet. Han försökte få fyraåringen att låsa upp men hon bara skrattade och till slut fick han hämta en kökskniv och vrida om låset utifrån. Varför skulle han berätta en sån sak? Han är vuxen och han är inte lika sönder som han känner sig. Dessutom har han lagt båda sina barn och när han tittar till dem ligger de i precis samma pose, på rygg med lite öppna munnar och försiktigt ryckande ögonlock. Han älskar dem aldrig mer än de sover. (ca 7:51 in i ljudboken)

Trevlig söndag!

24 reaktioner på ”Söndagens smakbit: Pappaklausulen

    • Ja vem vet vad som händer 😉 jag tycker om dem men det är inte alla som gillar hans sätt att skriva och en kan ju inte vilja läsa allt, som tur är i denna bokflod…. 🙂

  1. Jeg har bare lest Et øye rødt av Jonas Hassen Khemiri, men Alt jeg ikke husker står også på leselisten. Det var veldig spesielt å lese Et øye rødt, det tok litt tid før jeg kom inn i det spesielle språket- Ha en riktig fin søndagskveld!

    • Ja visst har han har ett speciellt språk, tycke om leken med ord. Gillade Ett öga rött och Allt jag inte minns, och Jag ringer mina bröder kan jag också rekommendera liksom den här som också var väldigt bra! 🙂

  2. Jag läste hans roman Ett öga rött och tyckte först väldigt illa om den, den låg i betyg på en etta av fem, men sedan vände det helt och det blev en solklar femma för mig. Jag har köpt Pappaklausulen också, men inte hunnit läsa än. Nu blev jag nyfiken på den, det var ett starkt avsnitt.

    • Minns också läsningen, eller om jag lyssnade, på Ett öga rött. Det är oftast speciellt att läsa Khemiris böcker, skrivsättet och språket. Pappaklausulen tyckte jag mycket om. Den är både tankeväckande och rolig. Läsning rekommenderas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.