Dunkel skog av Nicole Krauss

Jag har läst Dunkel skog av Nicole Krauss. Har tidigare, innan jag började blogga, läst Det stora huset av författaren. Eftersom jag tyckte om den så har jag velat läsa fler böcker och när den här kom blev jag nyfiken.

Dunkel skog är en annorlunda bok med två parallella berättelser. Den ena om advokaten Jules Epstein som bryter upp från sitt lyxiga New York liv, kommer till Hilton hotel i Tel Aviv men sen försvinner. Vissa spår finns till en lägenhet och så hittas hans portfölj i öknen.

Den andra om Nicole, författare som har skrivkramp, som lämnar man och barn och reser till Tel Aviv, till hotel Hilton där hon hoppas  att skrivlusten ska komma tillbaka. På hotellet blir hon kontaktad av en litteraturprofessor och som avslöjar en hemlighet om Kafka och vill att hon ska skriva klart okända texter av honom.

Det är en bok som grenar ut sig i flera trådar och är lite snårig men jag tyckte att den var intressant att läsa. Jag hade en hel del funderingar när jag läste och även i efterhand. Det är en bok som skulle kunna passa i en bokcirkel.

En sak som jag tyckte var lite ovanligt men intressant (lite spoilervarning för den som tänkt läsa och inte vill veta!) är att de två huvudkaraktärernas i boken inte möts. Det finns saker i berättelserna som gör att de har samröre med varandra, bland annat att både Epstein och Nicole bryter upp och åker till Tel Aviv. Jag hade nog förväntat mig att de skulle mötas och/eller att berättelserna skulle vävas samman lite mer än de gör. Men det är ett intressant grepp av författaren att skriva som hon gör.

Det är berättelsen om Nicole som jag finner mest intressant. Finns det kopplingar till Nicole Krauss? Kanske. Att Kafka är med på ett hörn var lite oväntat. Krauss lyckas få mig till att fundera över om det kan finnas någon sanning i det hon skriver om Kafka. Hon skriver på ett sånt sätt att en kan bli förvillad. Och det är kanske det som både gör den snårig men också var spännande att läsa. Den får betyget 3,5 av 5.

 

2 reaktioner på ”Dunkel skog av Nicole Krauss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.