Söndagens smakbit: Ålevangeliet


Söndagar brukar vara synonymt med smakbitar och så blir det även denna gång. Det är fjärde advent och snart jul fast det känns mer som oktober-november…. Men men det får en ta. Snart lite julledighet och det ser jag fram mot. Men nu dags för smakbiten som kommer från Ålevangeliet av Patrik Svensson som jag lyssnar på. Faktabok. Augustprisvinnaren inom den genren 2019. Berättelse om ålen och så är det en far och son relation. Väldigt intressant och fin att lyssna på. För att det är enklare än att ta från ljudboken kommer smakbiten från s. 14 i e-boken.

Jag minns inte att vi någonsin pratade om något annat än ålar och hur man bäst fångar dem när vi var nere vid ån. Jag minns egentligen inte att vi pratade överhuvudtaget. Det kan bero på att vi inte gjorde det. För att vi befann oss på en plats där behovet av att prata var begränsat, en plats vars vars karaktär tvärtom kom bäst till sin rätt under tystnad.

Det kan naturligtvis också bero på att jag minns allt fel. För att minnet är bedrägligt och sållar och väljer bort. När vi söker en scen ur det förflutna är det inte alls säkert att vi minns det viktigaste eller mest relevanta, men vi minns det som passar bäst in i bilden. Minnet målar upp en tablå där de olika detaljerna måste komplettera varandra. Minnet tillåter inga färger som skär sig mot bakgrunden. Låt oss alltså säga att vi var tysta. Jag vet ju inte heller vad vi annars skulle ha pratat om.

 

 

Fler smakbitar finns här. Inte något inlägg i skrivande stund men kommer kanske under dagen. Ifall vi inte ”ses” nu när det drar ihop sig till jul och ledigheter, kanske pausar en del av er bloggandet, så passar jag på och önskar God jul!

8 reaktioner på ”Söndagens smakbit: Ålevangeliet

  1. Ja den ska ju vara så bra ”säger alla”, så den vill jag läsa. Tack för smakbiten och god jul! Jag tar både blogg- och internetpaus över juldagarna. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.