Kommissarien och tystnaden av Håkan Nesser

Jag har lyssnat på femte boken i serien med Van Veeteren. I den försvinner en flicka från ett läger. Van Veeteren får ett samtal från en anonym kvinna som säger att flera flickor har försvunnit från sommarlägret hos sekten Det Rena Livet. Det visar sig vara ett klurigt fall.

Van Veeteren är en karaktär som jag haft blandade känslor för. Han är lite väl sur och tvär. Men i den här boken så har det vänt, eller i alla fall ändrat sig en del. Visst är han fortfarande tvär, och så, men i mindre omfattning. Hoppas att det kommer fortsätta att Van Veeteren utvecklas i den riktningen i resten av serien.

Jag tycker om Nessers sätt att skriva. Det är något speciellt med det. Leken med ord, namn och betydelser. Och det filosofiska. Kanske inte lika mycket av det här som i Barbarotti serien, men det finns en del. Van Veeteren är runt 60 och funderar bland annat på att åka till Kreta, men kommer på andra tankar vilket är lite synd men så kommer ju också fallet. Kollegerna tycker att han är mer munter än vanligt och undrar också över om han funderar på pensionen. Och lite såna tankar har han.

Intrigen är inte så jätte märkvärdig. Men den är ganska spännande. Jag hade inte riktigt tänkt i den riktning som upplösningen tar medan jag försökte lösa fallet, och att bli överraskade är ett extra plus. Som så ofta är det det typiskt nesserska som gör boken läsvärd. Leken med namn, ord och betydelser är en av de sakerna.

Harald Leander läser ljudboken. Jag tycker om hans sätt att läsa, den lite sträva rösten. En bra uppläsning.

Nu har jag kommit halvvägs i serien med Van Veeteren och det dröjer nog inte alltför länge innan jag fortsätter med nästa bok.

Betyg 3,5/5

Lista på författarens böcker finns här

5 reaktioner på ”Kommissarien och tystnaden av Håkan Nesser

  1. Jag började med den nionde boken idag :-). Men jag minns också att jag var less på Van Veeterens negativa sätt. Enligt vad jag kan se av mina inlägg har jag uppskattat den sjunde och åttonde boken lite mer än de tidigare. Den sjätte hade Stefan Sauk som uppläsare och jag har svårt för när han läser vissa kvinnors röster.

    • Aha, du ligger lite före då 😉 Skönt att höra att det är fler än jag som blir lite trött på Van Veeterens negativa sidor. Låter lovande att du tyckt mer om böcker längre fram i serien. Är det Stefan Sauk som läser sjätte? Det var länge sen jag lyssnade på en uppläsning av honom. Tyckte att han läste Avdelning Q serien bra men vissa karaktärer sämre. Brukar önska att en del manliga uppläsare som läser kvinnor och ”måste” dramatisera inte gjorde det, bättre att de läser neutralt…då vet jag vad jag har att vänta mig….

      • Ja, det är Stefan Sauk men sen har Håkan Nesser läst sjuan, åttan och nu nian. Och det gillar jag verkligen att det är Nesser som läser. I sexan så skulle Stefan Sauk bland annat prata som en hemmafru och det känns mer som han agerar på scen i en revy där han har en riktigt bjäbbig röst som bara känns väldigt nedlåtande. Och för mig blir det lika fel när Katarina Ewerlöf ska vara en väldigt manlig och kanske arg man.

    • Det gäller egentligen både manliga och kvinnliga uppläsare att det kan bli störande när de dramatiserar karaktärer, oavsett kön, neutrala uppläsningar brukar jag föredra men det får inte bli tråkigt läst så en somnar 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.