Söndagens smakbit: Shuggie Bain

Det är söndag och som vanligt kan en dela med sig av en smakbit från boken som läses. Det har blivit en del läsning men inte alls så mycket som jag alltid tycks tro (hoppas?) att det ska bli under semester/ledigheter. Snart jobb igen men lite ledigt till och som tur är har jag mer semester att se fram mot….

Dagens smakbit kommer från Shuggie Bain av Douglas Stuart som det skrivits mycket om och många läst och hyllat. Jag visste inte riktigt om jag skulle fastna för den, även om jag brukar tycka om att läsa starka berättelser, om människoöden. Men fastnat har jag. Låter kanske konstigt att säga att jag njuter av att lyssna – det är en hel del misär och stark bok – men det finns också ljus i berättelsen, hopp, och det känns äkta på något sätt. Smakbiten kommer från kapitel 16. Med reservation för eventuella skrivfel då jag inte har tillgång till texten.

Där var det, numret Catherine inte ville att hon skulle känna till. Det var en väldigt, väldigt ensam känsla. Hon försökte uppfatta så mycket information som möjligt men Leek ödslade inte med orden. Hon spetsade öronen och försökte höra Catherines röst. Från den fuktiga hallen i … tyckte Agnes att det lät som om luften i den andra änden var full av vackra kanariefåglar. Hon ville gärna tänka sig att Catherine stod omgiven av färgsprakande tropiska blommor med vackra namn som hon aldrig skulle lära sig, ur böcker hon aldrig skulle läsa. Av hela sitt hjärta hoppades hon att hennes dotter var lycklig. Hon hoppades att Catherine skulle vilja prata med henne, att Leek skulle räcka henne telefonluren så att hon själv kunde berätta hur gärna hon ville att hennes dotter skulle komma hem.

Fler smakbitar finns hos Astrid Terese på bloggen Betraktninger som håller i trådarna idag.

22 reaktioner på ”Söndagens smakbit: Shuggie Bain

  1. Ja oj, den här boken har verkligen fått mycket uppmärksamhet. Tror ändå inte att jag kommer att läsa den. Tack för smakbiten!

  2. Denne boken står i bokhyllen min blant bøker jeg har lånt på biblioteket. Jeg håper virkelig jeg får lest den i sommer for jeg har ønsket å lese den lenge. Jeg måtte bare stå i kø på biblioteket først 🙂
    Ha en riktig fin søndag!

  3. Läste denna på engelska, och blev helt såld på berättelsen. På något vis gjorde originalspråket att det var ännu lättare att placera berättelsen på kartan. Tack för smakbit

    • Kan tänka mig det, originalspråk brukar kunna ge extra dimensioner. Jag kände att jag ville lyssna på den, funderade på engelska då jag lyssnar mycket på det, men efter provlyssning fick det bli översatta. Den är verkligen bra!

    • Jag hade bestämt mig för att lyssna och det känns rätt. Uppläsningen är övervägande bra tycker jag, men det är nog en smaksak. Testa och lyssna så får du se vad du tycker.

  4. Shuggie Bain läste jag i våras, och visst gillade jag den, men jag får säga att det var nästan för mycket elände för mig, åtminstone just då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.