Fem en fredag – ord

Fredagskväll och dags för fem hos Elisamatilda

1. Vad har du för favoritord? Hm, jag tycker att det är kul med ord och språk men kommer just nu inte på några favoritord. Finns ord som jag säger ganska ofta, men det är mer av vana, och inte några favoriter.

2. Vilket ord kan du inte säga? Acetylsalicylsyra har jag lite svårt att säga, men säger jag det extra långsamt brukar det funka.

3. Vilket ord har du alltid svårt att stava? Paasilinna. Vet inte vad det är men funder alltid hur det stavas när jag ska skriva det.

4. Med vilka fyra ord skulle du beskriva veckan? Lång, regnig, trött, jobb.

5. Finns det tillfällen som du ordbajsar? Ja det händer. Antingen så är jag ganska kortfattad eller så pratar jag på; behövs i mitt jobb ibland för att förklara saker.

23 reaktioner på ”Fem en fredag – ord

 1. Den där syran skulle jag heller inte kunna uttala. Åt andra sidan vet jag inte vad den är bra för, så det kvittar;-)
  Paasilinna fick jag googla. Lärde mig att det är en finsk författare. Okej då, hur ofta är du tvungen att skriva hans namn? Hoppas inte alltför ofta;-)

  • Det är lite klurigt ord, det finns i flera läkemedel, bl a i Treo magnecyl, jag ska undvika sådana läkemedel.. om jag jag inte säger ordet för snabbt går det oftast ganska bra 😉 det är många som läser Paasilinna så jag skriver det lite då och då, men ibland går det längre tid emellan som tur är 😉

 2. Paasilinna läste jag innan jag började skriva ner vad jag läser så det namnet har jag faktiskt aldrig skrivit (och här kopierade jag in det så det är fortfarande oskrivet;)). Förstår dock att du skrivit det ett antal gånger på jobbet.

  • Ja så kan det bli. Jag tror inte att jag har läst något av Paasilinna men har skrivit namnet ofta. Nu känns det som att jag får ordentligt med träning att skriva …Paasilinna så kanhända blir jag bättre på det, men går det för lång tid så blir det förmodligen lite samma igen 😉

 3. Paasilinna låter finskt?
  Acetylsalicylsyra, är ett svårt ord. Jag har dock lärt mig uttala det eftersom jag inte kan äta läkemedel som innehåller det. Och jag glömmer ofta att läkemedel med acetylsalicylsyra kallas NSAID-preparat.

  • Ja finsk författare. Samma här gällande att inte äta acetylsalicylsyra. Ska undvika äta det men ibland finns inte bra ersättning utan tyvärr, klurigt att säga, särskilt när en pratar fort men säga långsamt går bra 😉

 4. Finska ord är ju knepiga för alla som inte pratar språket. dubbla vokaler blandat med dubbla konsonanter, men egentligen väldigt enkelt. man uttalar orden exakt som de skrivs. Dubbelt aa uttalas som långt a. och det saknas helt olika sch-ljud.
  Aspirin är lättare att säga ….
  Ha en fortsatt fin helg

  • Ja många språk är kluriga, särskilt när en inte pratar det. Hört en hel del finska i mina dagar då jag har rötterna i Finland, men kan inte finska frånsett svordomar och sånt som en på något sätt tycks snappa upp….tack, detsamma!

 5. Länge sedan jag läst något av Paasilinna, det är en av min pappas favoritförfattare. Får kanske försöka läsa fler av hans alster.

 6. Finska namn är svåra att stava eftersom svenskan har komplementär längd – kort vokal + lång konsonant eller lång vokal + kort konsonant – medan finskan kan kombinera hur som helst, kort+kort, lång+lång o s v. Vi förmår liksom inte uppfatta vad som är kort och långt och kan inte bara stava ”som det låter”. Man får lära sig utantill.
  Jag tycker synd om dem som har APO-dos, de får inte Trombyl i sina påsar utan just Acetylsalicylsyra. Man kan använda ASA istället när man pratar, det gör nog jag.

 7. Pingback: Fem en fredag v. 44: Successivt - elisamatilda.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.