Lästa böcker på engelska 2021 så gick utmaningen

Det här är en utmaning som jag startade första bloggåret 2013 (ofattbart vad tiden går!) för att hitta tillbaka till nöjesläsning på engelska. Jag utmanade mig till att läsa eller lyssna på minst 5 böcker om året. Inte så högt mål men tanken var att inte ställa för höga krav utan komma igång. Det har gått lite olika under årens lopp, ibland har jag läst färre än fem och ibland fler.

Hur blev då förra året resultat? Det blev 13 romaner och 4 längre noveller=17 totalt, som jag lyssnade på. Det går bra att lyssna på engelska, läser någon för fort vilket händer så ändrar jag hastigheten och vice versa. Sedan är det förstås så att en del uppläsare tilltalar mig mer än andra.

Det är förstås roligt att det gick så bra 2021. Men det bästa totalt sett är att det har gått åt det hållet som jag från början haft förhoppning om att komma till. Att det blivit en vana att läsa och lyssna på engelska.

Då jag närmar mig tio år med den här utmaningen så har jag kollat in föregående års och samlat länkar till dem i inlägget. Det här är ju min läsdagbok och det är roligt och underlättar att ha dem samlade. Flera länkar innehåller också sammanfattning och årsbästa böcker: 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020.

Det blev några för mig nya författare som jag upptäckte förra året genom den här utmaningen. Tre av dem vill jag läsa fler böcker av: John Fairfax, Simon Michael och Margaret Mizushima.

Killing trail av Margaret Mizushima (ljudboken). Omdöme kommer.

Summary justice av John Fairfax (ljudboken)

Silenced for good av Alex Coombs (ljudboken)

The brief av Simon Michael (ljudboken)

Remaindered av Peter Lovesey i Bookshop mysteries (ljudboken)

The boy from the woods av Harlan Coben (ljudboken)

Mysteries Inc. av Joyce Carol Oates i Bookshop mysteries (ljudboken)

Good girl, bad girl av Michael Robotham (ljudboken)

In this grave hour av Jacqueline Winspear (ljudboken)

Black summer av M W Craven (ljudboken)

Midnight Atlanta av Thomas Mullen (ljudboken)

The Travelling Companion av Ian Rankin i Bookshop mysteries (ljudboken)

Post Mortem av Gary Bell och Scott Kershaw (ljudboken)

The Scholar av Dervla McTiernan (ljudboken)

Dead dames don’t sing av John Harvey i Bookshop mysteries (ljudboken)

The dirty dozen av Lynda La Plante (ljudboken)

A twist of the knife av Becky Masterman (ljudboken)

Läser ni böcker på engelska, och/eller lyssnar? Favoriter?

5 reaktioner på ”Lästa böcker på engelska 2021 så gick utmaningen

 1. 2021 var 40% av mina lästa/lyssnade böcker på engelska. Jag har inga mål kring just det, det blir som det blir. Men jag måste erkänna att jag tycker det är skönt med svenska böcker just nu. Jag jobbar uteslutande på engelska så det är skönt att ”komma hem” språkligt i böckerna.

  • Att låta det bli som det blir är inte dumt, och 40% är en hel del. :)Jag läste mest på svenska under många år (räknar inte studielitteratur, jobblitteratur eller liknande som var/är till stora delar på engelska). När jag pluggat i längre perioder så har jag inte känt för skönlitteratur på engelska. Så kan relatera till att du tycker det är skönt med svenska böcker. Det går lite upp och ner det där kan jag känna, som livet i stort.

 2. Jag har en alldeles egen kombo, jag läser böcker på engelska, högt! Min hund njuter och vill gärna sitta i knäet när jag läser! Gör förstås detta för att behålla engelska språket även vad gäller uttal och pratande. har ju ingen att prata engelska med i vardagen. Jag har precis kommit igång med ljudböcker, har prövat förut utan att lyckats så bra, men nu då jag bara lyssnar medan jag sitter och målar så hänger jag faktiskt med utan att flumma iväg i egna tankar.
  Du har ju verkligen slagit alla rekord med din egen lilla utmaning. Det måste kännas jättebra!

  • Vilken härlig kombo! Låter så mysigt att du läser högt med hunden som njuter i knäet. Jättebra träning också att läsa högt. Jag kände likadant med språket även om jag läser en del jobbrelaterad litteratur, pratar engelska med en del besökare etcetera så utvecklas ju språk. Jag ville inte tappa det och jag har läst nästan uteslutande på engelska förut för länge sedan och det ville jag inte tappa bort. Roligt att det fungerar bättre nu med ljudböcker, det kan vara klurigt i början, var så för mig också, men jag hittade tidpunkter för när det funkade och sen släppte det. Att lyssna medan du målar låter som en bra kombo, tidpunkt.

   Ja det känns väldigt bra att jag kommit till den punkt jag gjort i min egen utmaning. Det bästa är att det börjat kännas som en vana, och dit ville jag komma. Sedan går det förmodligen upp och ner fortsättningsvis men det är ju lite som livet i stort är.;)

 3. Pingback: Läsningen och bästa böckerna 2021 | Bokdamen - läser och lyssnar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.