Fem en fredag – ljudspår

Årets första arbetsdag avklarad, puh! Den var jobbig men kändes ändå som rätt val att mjukstarta. Många långa veckor som kommer nu….

Fredagen började trevligt med meddelande från WordPress som gratulerade till 9 år. Hej vad bloggtiden har gått fort! Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt att blogga, och kör på så länge det känns så.

Nu är det dags att besvara fem hos Elisamatilda

1. Vad lyssnar du på? Ingenting. Kollar på sport men har inte ljudet på. Uppskattar tystnad mer och mer.

2. Vad hör du? Öronsus. Det är ovanligt lugnt i huset, skönt. Är ljudkänslig och det är lyhört och kan ibland bli lite väl många (o)ljud.

3. Vad slår du dövörat till? Hm, blir jag ointresserad av saker och är trött så kan det hända. Men när jag är som mest ljudkänslig så är det inte lätt att slå dövörat till.

4. Vad har du nyligen överhört? En person pratade högt i mobilen på pendeltåget, om både det ena och det andra.

5. Vem har du senast lånat ditt öra åt? En låntagare behövde lite extra stöd idag.

10 reaktioner på ”Fem en fredag – ljudspår

 1. nu kommer oxveckorna tillsammans med alla räkningar, prenumerationer och medlemsavgifter. tungt blir det fram till mars. om du tycker att det är roligt att blogga ska du fortsätta med det så klart. det är verkligen inte lätt att utestänga ljud

  • påsken är väl i mitten av april i år tror jag, så många oxveckor ska avverkas innan. Blogga fortsätter jag nog med, nej vi överöses med ljud egentligen. Uppskattar tystnad mer och mer.

 2. Stort GRATTIS till nioåringen! H*n är väldigt mogen för sin ålder;-)
  Så stackars du hade ingen tvåochenhalvdagasvecka. Men så verkar du åtminstone vara ledig över helgen.
  Vet du vad?! Alltså jag har alltid tyckt att bibliotekarier stortrvis i tystnad. Eller, fel! De har det ju totalttyst på jobbet, så jag skulle ju längta efter ”liv i luckan” när jag skulle vara hemma. Men så är uppenbarligen inte fallet med dig.
  Personligen känner jag mig inte bekväm med tystnad. Då ”letar” jag efter ”naturliga” ljud som harkling, dörrstängning, tv. Märkligt eller hur!?

  • Haha 🤩 tack! Nix ingen nästan treveckors här inte men lite ledig har jag varit. Totalt tyst på bibliotek?? det har jag inte varit om, tur det. Det ska vara liv och rörelse. Tror det var mer förr i tiden som det var tyst 😉 Liv i luckan hemma var det nog mer av när jag var yngre…;) jag känner mig oftast bekväm med tystnad om det inte är pinsamma situationer 😎 alla är vi olika, känner flera som inte är bekväma med tystnad.

 3. Jobbigt när ljuden stör så. Som du uppskattar jag tystnad mer och mer, tystnad eller naturens brus. Gärna havs- eller skogsljud. Det gör mig gott.

  Min sambo har börjat jobba efter en längre tids sjukskrivning och jag tycker det är så himla skönt att kunna skriva i tystnaden på dagarna. Var länge sedan jag hade en skrivdag utan hans datorspelande i bakgrunden. 😅 Men nu så! 😄

  • Ja det är lite jobbigt men det går upp och ner som tur är. en tänker nog inte alltid på hur mycket ljud en är i, sorl, ibland smågrejer, sammantaget så blir det en hel del. Tystnad är lite underskattat. Uppskattar det mer och mer.

   Låter trevligt med skrivandet. 🙂

 4. Tystnad är underbart men jag har kommit på mig själv att allt oftare ta med en ljudbok när jag ör i skogen med hunden. Det ör nog dumt för jag tror att hjärnan behöver skogssus mer än uppläsare. Hm, det där får jag råda bot på.

  • Ja det är det. Förut lyssnade jag alltid på ljudbok på promenader men slutat med det, kände att jag ville bara vara, att hjärnan behövde vila, och försöka ta in naturen.

 5. Jag blir rätt förbluffad över hur många som är ljudkänsliga. När man läser alla svaren visar det sig att det inte alls är ovanligt att man uppskattar tystnaden. Jag kallar mig ljudallergiker, skvalmusik på radio är värsta sorten, men trodde jag var ett unikum…
  Jag sätter ofta på texten till tv-program så slipper jag höra….eller låter dem bara mumla medan jag läser texten så jag begriper vad jag ser.

  • Ja det verkar vara många men inte så konstigt egentligen, det är ju så mycket ljud överallt i samhället, svårt att värja sig från många och har en inte valt dem själv så blir det extra jobbigt. Tystnad är högvaluta och ibland inte alldeles lätt att få, tänker på alla storstäder. Bebyggelse, bilar, sorl, mobilsamtal, musik, videoklipp som sker på tåg bussar och som det inte är lätta att värja sig mot. Med mera. Radio lyssnar jag sällan på, skvalmusik orkar jag inte med men ibland tvingas en ju höra det på offentliga utrymmen. Skönt att kunna styra en del ljud lite iaf som tv-program.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.