Söndagens smakbit: Hjärtlinjer

Söndag och som vanligt kan en dela med sig av en smakbit från boken som läses.

Maj är här och juni inte långt borta (det går fort trots att tiden är konstig). Så få se när värmen kommer. Blir det kanske +25 på en gång? Hoppas på lite mer lagom övergång. Nåväl det blir som det blir. Nu dags för en smakbit. Från Hjärtlinjer av Brit Bennett. En bok som jag blev nyfiken på när förhandsinformationen om den kom. Sen hamnade den i bakgrunden då mycket annat lockat. Jag lyssnar på den men har tillgång till boken. Omslaget till ljudboken är lite annorlunda mot det på pappersboken. Smakbiten kommer från början av den.

Morgonen då en av de försvunna tvillingarna återvände till Mallard sprang Lou LeBon hela vägen till dinern för att meddela nyheten, och än idag, många år senare, minns alla chocken när den svettige Lou kom instörtande genom glasdörrarna, andfådd, med halskänningen mörk efter ansträngningen.

Fler smakbitar finns hos Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten som håller i trådarna idag.

Fem en fredag – konsumtion

Pixabay

Det har varit tyst här under jobbveckan, men nu långledig helg och lite mer ork och tid för bloggen. Dags för fem hos Elisamatilda

1. Vad för ”onödigt” skulle du köpa om du hade obegränsade resurser? Kan inte komma på någon i skrivande stund. Är lite pryltrött men vill jag ha något väldigt mycket så köper jag nog.

2. Vad skulle du inte köpa för alla pengar i världen? Droger, tatueringar.

3. Konsumerar du någonting mer än vad du tror andra gör? Det vet jag inte, men har en hel del strömningstjänster för serier, filmer, sport och flera för ljudböcker.

4. Vad är något du sällan lägger pengar på? Otroligt nog böcker, men sen jag började jobba med det så köper jag det väldigt sällan. Lånar det mesta på jobbet som är en guldgruva. 😉 Lägger också sällan pengar på alkohol.

5. Finns det något du köper till andra, men aldrig till dig själv? Har köpt presenter till andra som jag inte har själv. Typ bilgrejer och annat som inte intresserar mig.

Post Mortem av Gary Bell och Scott Kershaw

Andra boken om advokaten Elliot Rook och praktikanten Zara Barnes. Jag tyckte att den första Utom rimligt tvivel var intressant och när uppföljaren Post Mortem kom som ljudbok på Audible bestämde jag mig för att lyssna på den.

Den börjar med att tretton män har hittats döda i ett fängelse i London. Rook får jobbet att försvara Charli Meadows, ensamstående mamma, som anklagas för att ha smugglat in droger som dödat männen. Rook börjar misstänka närstående till Charli samtidigt som han arbetar med fallet får han ett hotmeddelande om att släppa det.

I den här delen får en som läsare veta lite mer om Rooks förflutna som han försöker dölja. Och Barnes tar sig an ett fall på egen hand som visar sig vara tufft. Hon vill ha en plats som många elever slåss om. Jag är inte så insatt i jobbet som advokat, att vara praktikant eller i domstolsarbetet i UK. Vet inte alls om det är som i boken, men oavsett sekvensen av eventuell sanning så var det intressant att läsa om det.

Det är intressant och bitvis spännande läsning. Karaktärerna känns trovärdigt skildrat. Slutet överraskade då jag inte riktigt hade tänkt fullt ut i de banorna. Jag läser och har läst en hel del spänningslitteratur och det påverkar förstår överraskningsmomentet, då jag är van vid att försöka lösa diverse fall. Så ett extra plus när jag blir överraskad.

Det är bara Gary Bells namn som står på omslaget till båda delarna i den här serien, men Scott Kershaw nämns. Kershaw har skrivit några böcker tidigare. Uppläsare av ljudboken är Hugh Kermode. Den var helt ok.

Jag hoppas att det kommer fler böcker om Rook och Zara, jag fortsätter gärna med serien.

Betyg 3,8/5

Fem en fredag – framtiden

Långfredag och dags för fem hos Elisamatilda. Bildhanteringen går inget vidare i WP så jag hoppar bild idag.

1. Vad kommer du göra om två timmar? Det blir vid 16:15 tiden, kanske fixar middag.

2. Till när i framtiden skulle du vilja hoppa? Hm, vet inte om jag skulle vilja hoppa särskilt långt i framtiden, frånsett till när pandemin är över. Framtiden lär ändå komma.

3. Hur tror du ditt liv har ändrats om fem år? Svårt att sia om men jobbar kanske mindre.

4. Vad tror du att du har börjat med om ett år du inte gör idag?Privat borde jag väl ha något på lut men nej. På jobbet hoppas jag att det kan bli lite mer som vanligt med författarbesök och annat.

5. Vad är något du vill göra när nuvarande restriktioner är borta?Det är väl som för de flesta andra att jag vill kunna göra saker och träffa nära och kära, gå på teater etcetera.

Messenger of Truth av Jacqueline Winspear

winspear2 Ljudboken

Förlag : Audio Renaissance;  Utgiven : 2006; Kategori : Deckare;  Uppläsare :  Orlagh Cassidy;  Lyssnartid : ca 9 timmar

Samma dag som konstnären Nick Bassington-Hopes utställning ska öppnas hittas han död på golvet i konstgalleriet. Polisen anser att fallet är en olycka, men det tror inte Nicks tvillingsyster Georgina på och hon vänder sig till privatdetektiven Maisie Dobbs. Blev Nick mördad och i så fall varför och av vem? Maisie Dobbs träffar den excentriska familjen Bassington-Hope, Nicks vänner och personer inom konstvärlden i sitt sökande efter svar.

Handlingen utspelas under 30-talet och liksom i de föregående böckerna spelar första världskriget en betydelsefull roll i berättelsen. Tids- och miljöskildringarna är fantastiska. Människor, kläder, hus ja i stort sett allt skildras så levande att det känns som att man är mitt uppe i det, där. Ett konstverk som har en betydande roll i handlingen beskrivs så att jag får tårar i ögonen när jag ”står” framför det.

Det här är den fjärde boken om Maisie Dobbs. Jag har lyssnat på de tre första böckerna på svenska. Det här var första gången som jag lyssnade på en bok på engelska vilket var en utmaning. Uppläsaren Orlagh Cassidy var en ny bekantskap. Inledningsvis tyckte jag att hon läste lite för fort men efter ett tag vande jag mig vid de olika tempoväxlingarna. Hon läser varierat med olika nyanser och röstlägen.  Det var härligt att läsa en bok på engelska igen och även att lyssna – det blev en extra dimension att både läsa och lyssna på originalspråket.

Emmas boktips har skrivit om boken. Den fysiska boken finns på Adlibris och Bokus