Mörka platser av Gillian Flynn

Mörka platser

Kategori : Roman;  Bokformat : Mp3; Förlag : HörOpp! Utgiven : 2012; Uppläsare : Anna Maria Käll; Lyssnartid : ca 15 timmar

Handling

Libby Day var sju år när mamman och hennes två systrar mördades. Libby överlevde och vittnade om att den femtonåriga brodern Ben var mördaren vilket ledde till fängelsestraff. Tjugo år senare letar det hemliga sällskapet, Mordklubben, upp Libby i hopp om att kunna få Ben frigiven. Libby ser en chans att tjäna pengar på sin historia och funderar ut en plan. Libbys efterforskningar tar henne från sjaskiga strippklubbar i Missouri till övergivna turiststäder i Oklahoma, och undan för undan börjar den ohyggliga sanningen uppdagas för henne. Libby är tillbaka där hon började och där hon egentligen alltid varit: På flykt från verkligheten. På flykt från en mördare.

Kommentar

Jag hade hört talas om författaren och boken men visste egentligen inte så mycket om själva handlingen när jag började läsa Mörka platser. Jag tyckte att det var lätt att följa med i skildringen av nutid och dåtid, Libbys sökande och Bens och modern Pattys upplevelser om veckan före morden som skedde i januari 1985.

Det är en svart familjehistoria om fattigdom och utanförskap. Den belyser också fördomar, skam och skuld.

Jag störde mig en del på karaktärerna i boken, främst Libby som inte är någon vidare trevlig person. Jag kunde inte sätta mig in i Libbys situation och jag hade svårt för hennes egoistiska sida. Det tog förvånansvärt lång tid innan jag blev berörd av historien och karaktärerna och jag har svårt att sätta fingret på vad det berodde på. Kanske kan det bero på att den är väldigt mörk och att jag inte riktigt kunde relatera till det som hände, miljön och personerna.

Anna Maria Käll är uppläsare och hon läser övervägande bra och varierat. Jag hade dock önskat att det varit lite mer driv i uppläsningen.

Trots detta så var det här en bok som jag fastnade i. Jag ville veta hur det skulle gå för Ben och Libby och vem den skyldige var. Jag misstänkte i stort sett alla och blev överraskad av vändningen i slutet.

Det är många som har skrivit om boken däribland Erikas bokprat, Maddes bokblogg och Bokkarameller.

Boken finns i olika format på Adlibris och Bokus

7 reaktioner på ”Mörka platser av Gillian Flynn

  1. Jag hade oxå svårt att riktigt fastna för någon karaktär och Libby kändes mest skum och jobbig 😦 sv: Ja du måste läsa S.J. Boltons böcker de är JÄTTE bra 🙂

    • Intressant att höra att det är fler än jag som hade svårt för Libby och de andra karaktärerna.
      Jag är rejält nyfiken på Bolton, blir nog den första boken i sommar 🙂

  2. Pingback: Gone Girl av Gillian Flynn | bokdamenblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.