Madeleine F av Lena Einhorn

madeleine-f

Lena Einhorn är en författare som jag länge velat läsa något av och förra månaden lyssnade jag på Madeleine F och det var en intressant läsupplevelse.

Den handlar om Hanna som börjar på Författarskolan efter att ganska plötsligt avbrutit sin utbildning på Konstfack. Författaren och pedagogen Pål Berger visar sju annonser för eleverna – de är över åtta år gamla och från Gula Tidningen. I dessa erbjuder en person vid namnet Madeleine F sina tjänster som bland annat städhjälp, musiklärare, översättare, balettlärare.

Hanna blir inte så jätte imponerad av Pål Berger och hon frågasätter uppgiften de får. Är det verkligen ok att skapa en berättelser om en människa som har en egen bakgrund och historia. Samtidigt så väcker annonserna och Madeleine F Hannas intresse.  Och hon bestämmer sig för att ta reda på vem Madeleine F är.

Jag tyckte det här var riktigt fängslande läsning från första raden. Det kändes som en roman som passade mig väldigt bra med en intressant och spännande gåta. Och tematiken med ingredienser som identitet, skapande och inspiration fann jag intressant och tankeväckande.

Den växlar i tidsperspektiv dels omkring 2007 och 1956 och det är spännande att läsa om Hannas sökande. Hanna blir nästan besatt av att ta reda på vem Madeleine F är. Vid något tillfälle avbryter Hanna sökandet men hon tar upp det igen. Det är fascinerande läsning och välskrivet.

Författaren läser ljudboken och det är en ok uppläsning.

Rekommenderas!

Betyg 4/5

Månadens bästa bok januari

 

6 reaktioner på ”Madeleine F av Lena Einhorn

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.