Journal 64 av Jussi Adler-Olsen

Journal 64

I sommar har jag lyssnat på Journal 64 som är den fjärde boken i Jussi Adler-Olsens serie om Avdelning Q. Jag läste de föregående böckerna  Kvinnan i rummet, Fasanjägarna och Flaskpost från P innan jag började blogga.

Handling

Fram till för bara 40 år sedan skickades missanpassade kvinnor till Kvinnohemmet på den lilla isolerade ön Sprogø  utanför Danmarks kust. för att glömmas bort. Dit kom Nete Hermansen, och hon lyckades även ta sig därifrån. Trodde hon. En dag hinner hennes förflutna ikapp henne och det blir inledningen på en av Avdelning Q:s hittills svåraste utredningar. Vad döljer hennes förflutna? Vad hände egentligen med henne? Vart försvann människorna runt henne? Och vem låg bakom? Manad av sina envisa assistenter Assad och Rose tar sig Carl Mørck an det gamla fallet. Snart går det upp för den lilla gruppen att fallet blott är en liten del av något mycket större. Det handlar om övergrepp av det värsta slaget, och de upptäcker att det pågår fortfarande. Samtidigt har Carl egna problem på det privata planet. Ett annat fall har nämligen blivit aktuellt, en gammal mordutredning från 1978 där Carls farbror drunknade under mystiska omständigheter. Utredningen lades ner i brist på bevis, men det fanns två huvudmisstänkta: kusinerna Ronny och Carl Mørck. (Adlibris bokinformation)

Kommentar

Efter att ha läst/lyssnat på Journal 64 så är det i mitt tycke den bästa boken i serien vilket framför allt beror på att intrigen är väldigt bra, otäck och spännande. En av de saker som jag gillar med böckerna är att de är humoristiska men också allvarliga och på rätt ställe och detta gäller i hög grad Journal 64 som handlar om tvångssteriliseringar, påtvingade aborter och övergrepp. Jag tänker på att det har förekommit tvångssteriliseringar här i Sverige och inte för så särskilt länge sen vilket känns hemskt och det är viktigt att detta inte glöms bort.  Jag tycker att författaren hanterar balansen mellan det allvarliga och det humoristiska i form av dialogen mellan Carl Mørck, Assad och Rose på ett mycket bra sätt. Dialogen mellan dessa karaktärer är snärtig, rolig och uppläsningen av Stefan Sauk är briljant. Jag gillar att Rose och Assad får ännu mer utrymme och att man får veta lite mer om dem. Framför allt så har jag fastnat för Rose som med sin multipla personlighet är en störtskön karaktär.

Det finns flera sidospår vilket i vissa böcker kan bli snårigt och mindre lyckat – jag tycker att det fungerar väldigt bra i Journal 64 och att det om möjligt flyter ännu bättre i den här boken.

Någon kritik mot boken? Det skulle vara att den tog slut alldeles för fort.

Stark intrig, ämne och oväntad tvist, upplösning gör att det totala betyget inte kan bli annat än full pott, 5.

Kategori : Deckare;  Bokformat : Ljudbok; Förlag : Storyside; Utgiven 2012; Uppläsare : Stefan Sauk; Lyssnartid : ca 19 timmar

Några andra som har bloggat om boken: Alkb  Bokbrus  Boksnoken   Läsa & Lyssna

Boken finns på Adlibris och Bokus

5 reaktioner på ”Journal 64 av Jussi Adler-Olsen

  1. Pingback: Bokbloggsjerka 20 – 23 september, standalones eller serier? | bokdamenblog

  2. Pingback: Top Ten Tuesday: Tio bra böcker i serier | bokdamenblog

  3. Pingback: Top Ten Tuesday: Boktips | bokdamenblog

  4. Pingback: Söndagens smakprov: Marcoeffekten | bokdamenblog

  5. Pingback: Böckerna om Avdelning Q av Jussi Adler-Olsen | Bokdamen - läser och lyssnar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.